Jdi na obsah Jdi na menu
 

Popis Manetů

Manet 90
Manet je poválečný motocykl lehké konstrukce s trubkovým rámem a sedlem na pružině určeným pro jízdu po hladších cestách. Manet M90 je motorka slabšího výkonu dosahující maximální rychlosti 65km/h. Dříve pracovní pomůckou, dopravním prostředkem třeba na pole. Nyní dobrým sběratelským kouskem pro veteránisty a to hlavně díky zajímavě řešenému rozvodu palivové směsi v motoru.

S návrhem, tenkrát ještě motokola, přišel Ing. Ullman už v roce 1938 v Brněnské zbrojovce, kde na vývoji motocyklu i přes druhou světovou válku tajně pracoval. Prototyp Ing.Ullmana se jmenoval Z2 a byl to motocykl velmi podobný později vyráběnému Manetovi. Nutno se, ale zmínit o tom, že Ing. Ullman okopíroval Rakouský motor Puch, v kterém byl taktéž využit stejný rozvod směsi. Motocykl byl technologicky dokončen až v Považské Bystrici, kde v roce 1947 sjely z výrobní linky první motocykly Manet.

Za dobu výroby továrnu opustilo 37 630 Manetů 90.

Proč zrovna Manet? Název motorky je odvozen od hory Velký a Malý Manín, čnící nad Povážskou Bystřcí. 

Manety se dělí na 3 základní období.

1) 1947-1948
Manety modré nebo béžové. S dekompresorem, jednou pružinou spojky. Lanko ke spojce tažené spodem pod motorem. Krátká prabola světla s kočkou přidělaná dvěma pásovinkami, Víko nádrže zasouvací a nádrž s vodotiskem.

manet-m90-prvi-obdobi.png

2) 1949
Manety mezitypové. Přelom vývoje mezi prvním a třetím obdobím. Manety zelené s dekompresorem a jednou pružinou spojky. Lanko jdoucí dole. Parabola krátká nebo dlouhá se záslepkou tachometru. Parabola na pásovinkách nebo na křídlech teleskopů. Sklo s kočkou nebo bez kočky. Víko nádrže zasouvací s vodotiskem a nebo s prolisovaným znakem vymalovaným červeně.

manet-m90-druhe-obdobi.png

3) 1950 -1951
Manety červené, bez dekompresoru, čtyři pružiny spojky. Lanko jdoucí vrchem nad motorem. Parabola dlouhá se záslepkou tachometru nebo tachometrem, parabola na křídlech teleskopů a sklo bez kočky. Víko nádrže na pantech. Nádrž s prolisem a vymalovaným znakem červeně.

manet-m90-treti-obdobi.png

Zde si kliknutím zvolíte příslušný rv.

 

Příspěvky

Manety rv. 1947

 

Manety rv. 1948

 

Manety rv. 1949

 

Manety rv. 1950

 

Manety rv. 1951